DE BEELDENTUIN ZWAMMERDAM
Zwammerdam, nazomer 2020
De BeeldenTuin
Presenteert

“VAN WRATTENZWIJN TOT LIJNENSPEL”


5 SEPTEMBER T/M 1 NOVEMBER

Wat een multitalent achter het HEK !


HELAAS KAN DE OPENING OP ZONDAG 5 OKTOBER WEGENS CORONA NIET DOORGAAN. DE BEELDENTUIN IS OP DE REGULIERE TIJDEN GEWOON OPEN


In September: emotionele objecten van Kees van Ginneken en mysterieuze schilderijen van Froukje Rodenhuis in de galerie én buiten kunstwerken van 5 Leidse kunstenaars van de Haagweg 4. Vanaf 19 september t/m 1 november zijn er ook sculpturen te zien van Jacqueline Mulder.
In Oktober: Foto’s van Han Brinkman met de titel “Tijdelijk” en sieraden van Wil Kooper en nog steeds de kunstwerken van de Leidse groep.

September 2020

Deze expositie vindt plaats van 5 t/m 27 september.

Op 5 september zijn beide kunstenaars aanwezig en kunt U van gedachten wisselen over hun kunstwerken of over henzelf, Uzelf of wat dan ook.


schilderij Froukje Rodenhuis werk Froukje Rodenhuis
schilderij zoektocht Froukje Rodenhuis 'Zoektocht' Froukje Rodenhuis

Froukje Rodenhuis (02-04-1956): “Ik kijk , ik zet een streep, een kleur; ik doe een stap achteruit en twijfel. Soms zelfs wanhopig. Pak weer een kwast, een andere kleur en laat ‘het’ maar komen. Het is het grote niet-weten. Langzaamaan voelt mijn hand wat zij moet doen. Ik schilder sinds ongeveer 10 jaar. Iedere week is het een bevalling. Het resultaat verrast mij vaak, maar de twijfel (mijn drijfveer) blijft. Ik nodig U van HARTE uit om mijn schilderijen te komen bekijken.”


werk Kees van Ginneken werk Kees van Ginneken

Kees van Ginneken (14-09-1943): “durft U uw nieuwsgierigheid te prikkelen, kom dan kijken naar mijn intrigerende en soms uitdagende objecten. Vermoedelijk roept het veel vragen op. Ieder zit vol emoties. Deze zet ik om in driedimensionale kunstwerken. Zie maar eens de “Mannenwerkgroep”, werken aan een andere identiteit. Velen van U zullen dat wellicht (h)erkennen. Steeds is het een geboorte.


5 beeldenmakers uit Leiden

'Wrattenzwijn' Allart Lakke 'Wrattenzwijn' Allart Lakke
'Death by accident' Marjan Waanders Death by accident' Marjan Waanders
'Earth' Fleur van den Berg 'Earth' Fleur van den Berg
'Bloem uit bloembed' Mary Geradts 'Bloem uit bloembed' Mary Geradts
'Lijnenspel' Petra de Haas 'Lijnenspel' Petra de Haas

5 beeldenmakers uit Leiden tonen werk in De BeeldenTuin in Zwammerdam. Marjan Waanders, Mary Geradts, Allart Lakke, Petra de Haas en Fleur van den Berg. Alle vijf de kunstenaars hebben hun atelier in het Kunstcentrum Haagweg 4 te Leiden. De beelden die ze maken zijn heel verschillend.

Allart Lakke (1961) toont 'Wrattenzwijn': een beeld uit fantasie en ambacht geboren. Het originele gipsmodel werd gekoesterd in zijn ouderlijk huis en bereden door zijn nichtjes. Zijn broer liet het beeld op den duur afgieten in brons, waardoor het het zwijn overleefde en zich nu kan reproduceren. Marjan Waanders en Fleur van den Berg tonen keramische beelden. Hun werk toont verwantschap in thematiek: hoe om te gaan met alle informatie die je via de media tot je krijgt van alle ellende in de wereld. Marjan Waanders (1948) onderzocht in haar serie Accidental death/Pompei een manier om zich tot de gruwelijke beelden te verhouden. De beelden van Fleur van den Berg (1972) vinden hun oorsprong in ‘La conditione humaine’. Wat is het om mens te zijn in deze tijd. Hoe gaan we om met onze leefwereld? De beelden 'Earth' van Fleur van den Berg zijn geïnspireerd op de status van onze aarde. Mary Geradts maakt monumentale sculpturen van florale vormen. De beelden gaan over groei, bloei en verval. De prachtige vormen hebben door het zink een zachte en toch stoere uitstraling. Petra de Haas (1967) liet zich inspireren door haar 'keramieke gargouilles'. Ze begon deze na te tekenen op papier. Allengs voelde zij zich steeds vrijer en liet de figuratie los. Ze maakte de stap van 2D naar 3D resulterend in een spannend vrij lijnenspel van koperen leidingen.


Oktober 2020

foto Han Brinkman 'Tijdelijk' Han Brinkman

Foto-expositie van Han Brinkman “Tijdelijk”
Van 3 oktober t/m 1 november stelt Han Brinkman (1938) zijn foto’s ten toon. Deze keer rond het thema “Tijdelijk”.
“Ik fotografeer dingen die mij raken. Soms doemt er een thema op, waar de foto’s zich omheen groeperen. Dit keer is dat Tijdelijk. Tijd, een kostbaar goed voor een ouder wordend mens”.
Het gaat niet om de woorden. De foto’s spreken voor zich. Wij lokken U graag om dit aandachtig te komen bekijken.
Han is lid van de fotoclub Alphoto in Alphen aan den Rijn en de fotogoep Nieuw-Perspectief in Nieuwkoop.


Sieraden van Wil Kooper Sieraden van Wil Kooper
Sieraden van Wil Kooper Sieraden van Wil Kooper

Sieraden van Wil Kooper
Wil Kooper-Stoel is geboren in 1943 te Zwolle. Na de middelbare school heeft ze de opleiding Logopedie en Foniatrie gedaan in Utrecht. Naast het werk voor haar praktijk heeft ze altijd getekend en met klei gewerkt, en toen de kinderen uit huis waren is ze alsnog naar de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht gegaan. Daar is ze in 2002 afgestudeerd met als hoofdvak Schilderen.
Na een tiental jaren actief bezig te zijn geweest op dit gebied is ze een nieuwe richting ingeslagen en is ze begonnen met het volgen van cursussen zilversmeden. Geleidelijk aan heeft ze een eigen stijl ontwikkeld, zowel qua vorm als qua materialen. De basis voor haar sieraden is zilver, maar het eindresultaat ontstaat hoofdzakelijk door ‘verrassende’ objecten die ze tegenkomt, zoals insecten, stenen en andere materialen, die ze er in verwerkt. Mede door deze ‘toevalsfactor’ zijn al haar sieraden unica, en dus meestal niet reproduceerbaar. Wel maakt ze af en toe sieraden op verzoek.


Jacqueline Mulder beeld Werk van Jacqueline Mulder

Jacqueline Mulder Geboren 24-11-39 te Rotterdam
Studie opleiding:
Docente consulente kunstzinnige vorming.
Diploma academie: AKI Enschede
Na een periode van nadenken wat ik graag zou willen doen, kwam het beeldhouwen naar boven. Ben toen begonnen en heeft zich inmiddels uitgebreid tot het maken van grote beelden. Niet alleen de grootte van het beeld maar ook de details vragen heel veel tijd. Maar ik doe het met plezier en zolang ik het kan doen ga ik door.


Al dit fraais naast de beelden uit Zimbabwe en de werken van Gerard Bes.
De tuin is geopend op zaterdag en zondag van 14.00 t/m 17.00 uur of na telefonische afspraak 06 11437988.