DE BEELDENTUIN ZWAMMERDAM

OPENING 1 SEPTEMBER OM 15.00 UUR


Datus Voorhorst kunst expositie Europa Alle Menschen werden Brüder

Datus Voorhorst

De agressie namens en jegens geloofsgemeenschappen is een majeur probleem in Europa. Een man met een Superman T-shirt valt de kroon van een minaret aan met een kruis. Christus lijkt zich hiervan te distantiëren en laat zich bijna van het kruis vallen. Het kruis is een symbool van het Christendom, maar ook het teken van de dood (zie linkervoet). Met de halve maan wordt de Islam aangeduid. De Europese vlag en de titel ‘Alle Menschen werden Brüder’ staan voor vrijheid, gelijkwaardigheid en broederschap. Dit beeld werd uitgekozen voor de ZomerExpo Europa in Museum de Fundatie. Op het laatste moment werd het echter geballoteerd omdat ‘het een gevaar voor het publiek’ zou zijn ... De medewerkers van De BeeldenTuin voelen het als een uitdaging dit controversiële object te tonen. Voor hen is dit werk juist een oproep tot vrede en vrijheid en juist niet beangstigend. Wij zijn benieuwd naar Uw reactie.

kunst jeannette turpijn schilderij expositie Zwammerdam Vergeten woorden, weggeraakt zonlicht. Vergeten woorden, weggeraakt zonlicht

Jeannette Turpijn

Jeannette Turpijn (1946) is geboren op Curaçao en heeft daar tot haar 16e jaar gewoond. Na de middelbare school en de studie sociologie heeft zij op latere leeftijd aan De Nieuwe Akademie gestudeerd, een deeltijd kunstacademie in Utrecht. In 2006 deed zij eindexamen. Zij is lid van het Kunstenaars Kollektief in Bunnik (KKiB) dat naast groepsexposities, ook kunstroutes en kunstmarkten organiseerde. Zij heeft onder meer geëxposeerd in galeries in Culemborg, Bilthoven en Zeddam. Haar werk wordt op Curaçao verkocht in Gallery Alma Blou.

Zij werkt voornamelijk op papier in gemengde technieken: Oost-Indische inkt, krijt, potlood en acryl. Haar werk heeft vaak als thema het landschap van haar geboorte-eiland Curaçao. Het gaat daarbij niet om het feitelijk landschap, maar om herinneringen aan het landschap: flarden die kunnen worden opgeroepen door geuren of muziek; fantasiewerelden van een kind, waarin dieren een grote rol spelen. Het werk gaat over een jeugd als eiland, een onbereikbaar eiland in de verte in een plaats en tijd die er niet meer zijn. Het gaat over weemoed en verlangen, over heimwee naar geborgenheid. Het zijn stille herinneringen, die soms oorverdovend klinken.

Naast deze grensverleggende kunstenaars zijn hier naast de vaste Zimbabweaanse beelden ook de sculpturen van Ad van den Boom en Gerard Bes te bewonderen.

Deze expositie loopt van 31 augustus t/m 3 november.
De tuin is geopend op zaterdag en zondag van 14.00 t/m 17.00 uur.
Of na telefonisch afspraak 06 11437988